LEGO Yaratıcı Alet Çantası BOOST

LEGO’ya olan tutkum bilinir. Tam bir LEGO fanıyımdır. Kendi çocukluğumda en çok keyif aldığım oyuncak serisi LEGO’ydu. Oğlum için de çok fazla sayıda LEGO kiti aldım ve birlikte çok uzun süre oynadık. Halen LEGO oynamaktan büyük keyif alıyorum. Sanırım Tan eskisi kadar keyif almıyor, bir süre LEGO oynamaktan sıkılınabilinir ama geri dönüş muhteşem olur 😉

LEGO tutkumu bir Avrupa Birliği Projesi ile de taçlandırdım. X-Libris adlı proje kapsamında LEGO Ciddi Oyun (LEGO Serious Play) ile ilgili birçok çalıştay düzenledik. Detaylara proje Web sitesinden erişilebilir.

LEGO’ya karşı bu yakın ilgimin belki de tek eksik tarafı büyük ihtimalle Türkiye’de aşırı pahalı olmasından dolayı (ya da daha güzel ifade etmek gerekirse TL’nin aşırı değersiz oluşundan dolayı) LEGO’nun Robotik tarafı olan Mindstorms oldu. Tabir yerindeyse bir türlü paraya kıyıp bu robotik seti alamadım, almadım (her şeye para veriyoruz, buna neden vermedim ki, ama bir kere almadım ya sonra geri dönüp almak zor geliyor her halde). Ne zaman almaya niyetlensem bu paraya Arduino tabanlı bir robot ordusu kurarım dedim ve kurdum da..!

Mindstorms’un şu an piyasadaki son modeli olan EV3’ün fiyatı ortalama 1500 TL civarında. Bu fiyat bence çok yüksek, diyeceksiniz ki LEGO’nun normal serileri ucuz mu? Hayır tabii ki onlar da fahiş fiyata satılmakta ama en azından çok büyük kitlere bulaşmadan 50-60 TL’ye oynayacak birşeyler edinmek mümkün oluyor. Zamanla bir sürü 50-60 TL’lik küçük kit alıp toplamda bir sürü para vermiş oluyorsunuz ama olsun, taksitle büyük bir kit almış gibi düşünebilirsiniz bunu.

Gelelim bu yazının konusu olan BOOST serisine. Türkçe’ye her ne hikmetse “Yaratıcı Alet Çantası” olarak çevrilmiş bu kitin aslında orjinal açılımı “Build Code Play”. “İnşa et, kodla, oyna” takdir edersiniz ki daha fazla anlam içeriyor! Ama biz bu garip çeviri adetine filmlerden de alışığız, değil mi? Neyse adına takılmadan bu yeni serinin genel özelliklerine göz atalım. Öncelikle fiyatı D&R’da gördüğüm kadarı ile 750 TL civarında. Hepsi Burada’da biraz daha hesaplı olarak satılmakta; 632 TL. Bu sefer bu fiyatları yurtdışı satış fiyatları ile karşılaştırmıyorum. Sinirim bozuluyor. Hatırladığım kadarı ile LEGO Mindstorms zamanında Türkiye’de 850 TL’ye satılırken Amerikadan 450 TL civarında alınabiliyordu. Otur ağla..!

5 farklı tasarım özelliğini içinde barındıran LEGO Boost serileri Mindstorms’a göre biraz daha kullanımı kolay ve hızlı uygulama geliştirebilecek bir yapıda oluşturulmuş. Zira LEGO Mindstorms’da başlangıç yaşı 10 olarak belirlenmiş durumda. LEGO Boost’da ise 7 yaşından itibaren kullanılabiliyor. Çocuklara kodlama öğreteceğiz diye kendini paralayan ekipler için iyi haber; 7 yaşından itibaren öğrencileri portföyünüze dahil edebilirsiniz. LEGO Boost sonuçta yeni bir seri, bu açıdan Mindstorms’dan her ne kadar daha az yeteneği varmış gibi gözükse de daha inovatif olduğunu düşünüyorum. Duygularını falan yüz ifadeleri ile yansıtabiliyormuş, bir Wall-E eder mi bilinmez ama yine de gelecek vaad ediyor. El hareketleri de yapabiliyormuş ki bu Türk halkını mest edecek bir özellik olabilir. 2 yaşındaki bebeye “nah yapmayı” öğreten Yüce Türk Milleti, robota neler yaptırmaz 😉

Bir Tablet-PC ile birlikte kullanımı mümkün olan LEGO Boost bu açıdan çocukların tablet bağımlılıklarının faydalı bir konuya kanalize edilmesi açısından da kullanılabilir. Şahsen ben Tablet-PC’lerin eğitim açısından çok faydalı olduğunu düşünmekteyim ancak sürekli oyun oynayan ya da film seyreden çocukların bu fırsattan yararlanamadığını düşünüyorum. Tablet-PC’nin tüm özelliklerinin budandığı Fatih Projesi gibi ucube uygulamalardan ise hiç bahsetmiyorum.

Neyse sonuç olarak 700 TL’lik fiyat bandı ile Mindstorms kadar pahallı olmasa da yine de “alınabilecek” oyuncak arasında maalesef yer almamakta. Başkası alsa da oynasak diyebileceğimiz bir ürün daha raflardaki yerini almış durumda..!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑