Microsoft Silverlight

Adobe Flash’a ciddi bir rakip mi geliyor?

Uzun yıllardır Web’de Flash’ın tahtına oturabilecek güçlü bir rakip ortaya çıkmamıştı. Macromedia ile çok önemli bir çıkış yakalayan, Adobe ile Zengin İnternet Uygulamaları’nda (RIA – Rich Internet Applications) neredeyse tek seçenek haline gelen Flash, artık güçlü bir rakibin soluğunu ensesinde hissedebilir.

Microsoft’un son yıllardaki ürün tanıtımlarında ve resmi Web sayfalarında Flash kullanıyor olması,  bir ara Macromedia ile stratejik ortaklığa bile gitmesi, Zengin İnternet Uygulamaları alanında sektörün tek bir platformda hem fikir olduğu izlenimi vermekteydi. Ancak bu görüş Silverlight’ın duyurulması ile yerini ciddi bir rekabete bırakacakmış gibi görünmekte.

.NET ile Web 2.0 uygulamalarında aslan payını kapmaya çalışan Microsoft, Adobe’nin bu alandaki amiral gemisi Flash ve yeni oyuncusu Flex’e daha fazla prim vermeyi göze alamadı. Özellikle Flash’ın MX 2004 versiyonundan bu yana hızla gelişen programlama dili ActionScript’in nesne yönelimli programlamada hayli iddalı hale gelmesi bardağı taşıran son damla oldu diye düşünmekteyim.

İnternet kullanıcılarının yenileme (refresh) bağımlısı Web uygulamalarından haz etmemesi ve masa üstü uygulamalardaki esnekliği Web’de de arar hale gelmeleri, Web 2.0 uygulamalarının popülerliğinin artmasına sebep oldu. Her ne kadar Microsoft’un son 5 yıl içerisinde bu tür çalışmalar içinde olduğunu bilsemde, yegane savaş alanının Web teknolojileri olmaması bu konuda biraz ağır kalmasına neden olmuş olmalı. Bu süre zarfında ortaya çıkan Vista bir çok kaynağı tüketmiş olabilir!!!

Microsoft’un bu tür teknolojiler ile ilgili en büyük avantajı belli bir süre sonra uygulamanın işletim sistemine gömülü bir şekilde geliyor olması. Büyük bir olasılıkla bundan sonraki Vista işletim sistemlerinde Silverlight eklentisi hazır halde kullanıcılara sunulacak. Şu an için ise XP SP2 ve Vista kullanıcıları İnternet üzerinden bu eklentiye – tabiki – ücretsiz bir şekilde sahip olabilecekler. Buna ek olarak Linux platformu da unutulmamış. Silverlight Linux kullanıcıları için de dağıtımda.

Silverlight ile ilgili uygulamaların .NET platformu altında geliştirilebileceğini de hemen ekleyeyim. Ayrıca MovieMaker gibi basit programlar yardımı ile de Silverlight için içerik geliştirilebilecek.

Microsoft Silverlight ile ilgili ayrıntılı bilgi ve yapılmış uygulamalara aşağıdaki adresten erişebilirsiniz:

http://www.microsoft.com/silverlight/

   

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑