Tizen Project

Uzun zamandır Tizen Projesi ile ilgili olarak yazmak istiyordum. Yoğun iş ve etkinlik temposuna ek olarak dönem sonu sınavlarının değerlendirilmesi işleri de devreye girince yazının yayını bu güne kadar ötelendi.

Tizen Projesi, iOS ve Android tarafından domine edilen, mobil ve gömülü cihaz işletim sistemleri için alternatif bir platform olarak Linux Foundation tarafından hayat verilen bir proje. Bu ve benzeri projelerin ortaya çıkışı beni heyecanlandırsa da çok fazla şaşırtmıyor. HP iPAQ 6900 marka akıllı telefonu kullanmaya başlayıp ilk mobil eğitim uygulamalarımı geliştirmeye başladığım 2006 yılından bu yana mobil ve gömülü cihazların bilişim alanındaki tüm süreçleri derinden etkileyeceğinin farkına varmıştım.

Tizen Projesine dönecek olursak, projenin günümüzün popüler platformu HTML5 üzerine inşa edileceğini söylemek yanlış olmaz. Zaten Tizen Projesinin resmi Web sitesinde bu konu üzerine basılarak belirtilmiş.

Tizen provides a robust and flexible environment for application developers, based on HTML5. With HTML5’s robust capabilities and cross platform flexibility, it is rapidly becoming the preferred development environment for mobile apps and services. The Tizen SDK and API allow developers to use HTML5 and related web technologies to write applications that run across multiple device segments.

HTML5’in hemen her platformda zikredilmesi ve nispeten kolay öğrenilip, uygulama geliştirilmesi Tizen’in de bu kervana katılmasında önemli bir rol oynamış olabilir. Ancak herşeye rağmen iOS ve Android platformlarında uygulama geliştirmeye devam eden profesyonellerin “Allahım, Tizem mi?” dediklerini duyar gibiyim.

Tizen Projesi ile ilgili gelişmeler tizen.org adresinden takip edilebilir. Platformun ilk SDK’sı olan Larkspur 1 Mayıs itibariyle kullanıma sunuldu. SDK ile ilgili ayrıntılı bilgiye developer.tizen.org/sdk adresinden ulaşabilirsiniz. Şu an için Windows ve Ubuntu için 32 bit destekleyen SDK’lar mevcut. Yakın zamanda MacOS platformu için bir gelişme olur mu bilemiyorum. Ancak Ubuntu için apt-get ile ön koşulların yerine getirilebileceği kolay bir kurulum yapısı mevcut (https://developer.tizen.org/sdk/installing-sdk-ubuntu). Ubuntu’yu “Fan” seviyesinde kullanan biri olarak projenin Ubuntu platformuna destek vermesi beni ziyadesiyle memnun etti.

SDK tamam da uygulamanın koşacağı cihaz / cihazlar nerede dediğinizi duyar gibi oluyorum. Şu an için HTC ve Samsung 2012’nin 4. çeyreği için Tizen tabanlı cihazların üretimi üzerinde çalışıyorlar. SDK’nın içinden çıkan cihaz emülatörü de uygulamaların ve arayüzün nasıl olacağı hakkında size fikir verebilir. Benim ilk gözlemlerim Android arayüzüne çok benzer bir arayüze sahip olduğu yönünde. slashgear.com sitesinin haberinde prototip cihazların görüntülerine yer verilmiş. SDK’yı kurup inceleme şansınız yoksa bu sitedeki görüntüler zihninizde platformun genel çerçevesini canlandırmanıza yardımcı olacaktır.

http://www.slashgear.com/htc-tizen-device-in-the-works-for-2012-21229211/

iOS, Android, Windows 8, Bada, Samsung Smart TV, Ubuntu TV, Tizen vb. platformlara hızla yenileri eklenecektir diye düşünüyorum. Her platformun içinde yer alabilmek, her platforma, her cihaza uygun uygulama geliştirebilmek giderek zorlaşacak. Geliştiriciler açısından zorlaşan bu süreç son kullanıcı açısından daha da karmaşık bir hal alacaktır sanırım. Tüm bu koşuşturmacaya rağmen mobil ve gömülü sistemlerin hızlı gelişimi beni her geçen gün daha da keyiflendiriyor. Eğitim’in dört duvar arasına çıkabilmesine olanak sağlayan her teknolojiyi bağrıma basmayı düşünüyorum 😉

Yakın zamanda vakit yaratıp 1-2 Tizen uygulaması yazıp bu sayfalardan örnek ekran görüntülerini ve kodlarını paylaşmayı planlıyorum. Takipte kalın…

Tizen Project” için 3 yorum

Kendininkini ekle

  1. Samsung’un Tizen’i yoğun şekilde desteklediğini biliyoruz.
    Samsung, Google ve Android’den kurtulmak için ileride çıkartacağı cihazlarda OS seçimini Tizen’den yana kullanacak gibi görünüyor.
    Bu Android piyasasını nasıl etkiler, merak etmekteyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑