Tizen’de Son Durum Ne?

GDG Ankara olarak ikincisini 14-15 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz Android Geliştirici Günleri 2013 ve ecaHack Android Hackathon ile ilgili günlüğümde yazı yazarken birden aklıma “Tizen’de Son Durum Ne?” sorusu geldi. Tizen projesi ilk ortaya çıktığı zamanlarda “Android Katili” olarak lanse edildiğini anımsayanlarınız olabilir. Tizen projesi ile ilgili olarak genel bir değerlendirme yazısını 1 Haziran 2012 tarihinde yayınlamıştım. Proje ile ilgili genel bir bilgi edinmek isteyen bu yazıyı okuyabilir.

Tizen’in ilk SDK’sı 1 Mayıs 2012’de yayınlanmıştı ve o zaman SDK’yı indirip, genel özelliklerine göz atıp, kabaca inceleme fırsatı bulmuştum. Ancak aradan geçen 1 yıllık zamanda dönüp bir daha bakmamış olmam çok da etkilenmediğim anlamına gelmiş olabilir. Tahminim SDK’yı indirdikten sonra geliştirdiğim temel 1-2 uygulamayı test edecek cihaz bulamayışımdan kaynaklanan motivasyon düşüklüğünün bu duruma yol açtığı. Aslında Android Market’lerde yer alan uygulamalarının çok fazla uğraş gerektirmeden Tizen Platformunda direkt çalışıyor olacağı yönünde bilgilere sahiptik ama ben şahsen bunun canlı şahidi olamadım. 2012 yılında eskiden MeeGo ile ilgili çalışmalar yapan Türkiye’deki ekiple Tizen ile ilgili görüşme fırsatı bulmuştum. Genç arkadaşların ellerinde bir test cihazı vardı ama toplantı öncesi düşürüp ekranını kırdıkları için cihazı çalışırken görememiştik maalesef.

Tizen ile ilgili durumu tespit etmek için yapılacak ilk iş www.tizen.org adresini ziyaret etmek olmalı. Ben de öyle yaptım. Son ziyaretimden bu yana SDK’nın 2. sürümü 18 Şubat 2013 itibariyle yayınlanmış.  22 Mayıs 2013’de ise San Francisco’da geliştiriciler konferansı düzenlenecekmiş. Tahminin bu konferans Tizen Projesi ile ilgili yol haritasının netleşeceği, en azından piyasaya sürülecek cihazlar ile ilgili bilgilerin aktarılacağı bir konferans olacaktır. Bu arada Tizen tabanlı cihazlar ile ilgili bazı haberlerde gelmiyor değil. Bloomberg’in haberine göre Samsung’un 2013’ün Ağustos ayında Galaxy S4’ü Tizen tabanlı olarak piyasaya sunması bekleniyor. Bekleyip göreceğiz.

SDK’ya geri dönecek olursak bir önceki sürüme göre çok daha kararlı bir yapıya sahip olduğunu ve geliştiriciler için temel özelliklerin tümünün bu sürüm ile sunulduğunu söyleyebilirim. Ubuntu 32 / 64, Win 7 32 / 64 ve Mac OS X (Intel) için hem yükleme yöneticisi hem de imaj dosyaları https://developer.tizen.org/downloads/tizen-sdk adresinde mevcut. 1,5 GB’ın üzerinde olan imaj paketlerinin içinde Emulatör de olması güzel bir gelişme. En azından geliştirdiğiniz uygulamaları test etme şansınız olacak. Yanlış hatırlamıyorsam SDK’nın ilk sürümlerinden ortada Emulatör bile yoktu 🙂

SDK’yı kullanmaya başlamadan önce işletim sisteminize göre bir takım ön yüklemelere ihtiyaç duyabilirsiniz. Yükleme ile ilgili “Prerequisites for Tizen SDK” sayfasına göz atmanızı öneririm. Özellikle Java platformu olarak OpenJDK’yı tercih edenler hayal kırıklığına uğrayabilir, SDK Java konusunda biraz seçici ve Oracle’ın Java’sı konusunda ısrarcı.

Tizen’nin SDK’sı ile ilgili olarak güzel bir özelliği de sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu SDK yardımıyla hem native hem de Web tabanlı uygulamaları geliştirme şansına sahip oluyorsunuz. Özellikle HTML5 üzerine yoğunlaşıyorsanız 2.0 sürümünün yeni özellikleri sizi mutlu edecektir.

Tizen Projesi ile ilgili durumu özetleyecek olursak; Samsung’un Galaxy S4’ü Tizen tabanlı olarak piyasaya sunacak olması oyunu heyecanlı hale getirecektir. SDK’nın 2.0 sürümü geliştiricileri tatmin edebilecek bir seviyeye ulaşmış durumda. Tizen tabanlı cihazlar piyasaya sunulduktan sonra eğer Android marketlerdeki yazılımları da kullanabileceklerse bu OS savaşlarında yeni bir pencerenin açılmasına da yol açabilir.

Önümüzdeki günlerde geliştiriciler için bir daha kapsamlı bir SDK değerlendirme yazısı planlıyorum. Umarım kısa sürede yazıyı tamamlayabilirim.

Takipte kalın 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑